Vándorkályhás Kreatív Műhely

Cserépkályhát vagy kandallót?

2012.01.03.

A következő, néhány hasznos tudnivaló talán megkönnyíti a választást a cserépkályha és a kandalló között.

    A cserépkályha és a kandalló közötti választást, több dolog mellett, leginkább az életmódunk befolyásolja.

   Az életmód: ha az életmódunk olyan, hogy nem tudunk, ősztől tavaszig, rendszeresen minden nap begyújtani a kályhánkba akkor, inkább, kandallót kell választanunk. A cserépkályha nagy tömegénél és szerkezeténél fogva, legalább két nap alatt melegszik át teljesen, így az, aki hetente, csak kétszer tüzel be, sohase tudja meg, mire is képes a kályhája, arról nem is beszélve, hogy a nagy hőingadozás miatt, a kályha is károsodik /pl.: kirepednek a fugák/.

   A födém teherbíró képessége: a cserépkályha súlya több tonna is lehet, ha a födém ezt a súlyt nem bírja, akkor inkább kandallót kell építetnünk.

   A kémény mérete: általában a kandallók teljesítményével, arányosan növekszik a füstcsövük átmérőjének mérete is. A cserépkályháknak általában, a kisebb kéményátmérő is megfelelhet.

   Cserépkályhával, azt a helyiséget lehet jól fűteni, amelynek minden pontjáról jól látható a kályha, ez a sugárzó hő leadása miatt van. A kandalló hőjét, ha nem is túl nagy távolságra, de el lehet vezetni, más helyiségekbe is. Persze azért cserépkályhát is lehet két vagy több helyiség közé építeni.

    A cserépkályha takarékosabb fűtőberendezés, mint a kandalló, bár a legújabb folyton égő kandalló típusok csökkentik ezt a hátrányt.

  A cserépkályhát naponta egyszer kell felfűteni majd elzárni, a kandallóba gyakorlatilag két-három óránként kell megrakni.

vissza

Kapcsolat

Kókai Árpád

Tel: 06-20-823-26-30

E-mail:

 info@vandorkalyhas.hu